Természetesen nem téli pecáról fogok írni, hanem a tegnapiról, de sok különbség még nem volt a februári pecám és a hétfői között. Na jó, pár fokot melegedett a holtág (kemény 8 fokos volt), de még alig látszik a tavasz a természeten, inkább kora márciusi, mint április elejiek a körülmények. Csukázni szerettem volna, mint mindenki, aki vágja a centiket a tilalom vége előtt. A Balaton az egyhetes orkán miatt felejtős, a Duna az áradás utáni apadás és a jéghideg víz miatt nem tűnt jó választásnak, de mégis ide húzott a szívem, még ha az eszem tudta is, hogy kevés az esély. Egy biztos: a süllők leívtak.

 

Hogy honnan tudom? Mentem a sekélyebb részekre, hátha a könnyebben átmelegedő vizekre már kihúzódnak a kishalak, de persze semmi.  Aztán az egyik dobást megüti vmi, persze én is, rázza a fejét. Ajjaj! Na ez süllő lesz... :/ Még nem látom, de tuti. Ülnek a fészken. Pont akkor jön arra vki kocsival, leengedem a botot, ne lássa, hogy fárasztok, pláne ne azt, mit. Pár évvel ezelőtt láttam már itt süllőívást, ne tudjátok meg, mennyi és mekkora süllő úszkált a csónak alatt, jobb ha ezt rajtam kívül nem tudja más... (egy viszonylag frekventált részen van, ugyanakkor partról nem lehet meghorgászni.) Amíg elmegy, addig természetesen kirázza.  Hogy ne legyen egy cseppnyi kétségem se, mi volt, a következő dobásra egy jó hármas süllő jön a kanál után, én meg szépen otthagyom a helyet, felesleges tovább dobálnom itt. Továbbmegyek egy másik sekélyebb részre, de tök üres egy kishalat sem látok. Ami furcsa, hogy a húsvét ellenére rengetegen dobálnak. 5-6 éve április elején még végig tudtam úgy menni a holtágon, hogy embert sem láttam, mostanában meg olyan részt nem nagyon találok, amit ne horgásznának... Nem tudom, hogy a pergetés lett népszerűbb, vagy a természetes vizek felé fordulnak egyre többen, bár szerintem inkább az első. Míg korábban a Duna ezen részén azért el lehetett bújni akár a parton is úgy hogy ne találkozzak emberrel a peca alatt, az utóbbi egy-két évben nagyon kevésszer tudtam egyedül végigdobálni a horgászásra szánt időt. Ezzel sajnos meg kell barátkoznom, még ha nehezen is megy... :D

A délelőtt természetesen betli lett, de utálom, ha hal nélkül zárom a pecát, így a könnyebb utat választottam és átmentem egy közeli tóra. Na ott se volt csukából a kerítés, ez a mocskos frontos idő betett nekik. Bár első dobásra fogtam egy jó 50-est, de végül bejött az első dobás effektus: utána semmire-semmi. Nálam egyébként ez tényleg működik. Ha első dobásra halat fogok, akár haza is mehetnék... Nem baj! Lesz jobb!

 

Ja! És melyik hétvégén lesz tökéletes idő a pecára? Hát persze, hogy ezen a hétvégén, amikor nem tudok menni... :D Persze hétfőtől lehűlés, eső... b@#& #@@!