fishingeverywhere

Fish come in three sizes: small, medium and the one that got away

Pár dunai kör

Eredetileg 3 dunai alkalmat akartam megírni, de közben becsúszott egy balatoni, meg még két dunai. Mostanában nem jöttek a jobb halak, így a motivációs szintem is alacsonyabb volt hogy beszámoljak ezekről a pecákról.  Az előző bejegyzés végén írtam, hogy a Duna meglepően nem adta, remélem le is tudtam a betliket ezzel az idei évre. Pár parti pecán meg egy kajakos etapon vagyok túl, meglepően színes fogási eredménnyel, zömében átlagos halakkal, de azért a kajakos nap beadott egy szebbet, illetve megfogtam első vertikális harcsámat is, meg végre jött egy szebb süllő is. Emellett megfigyelhettem pár olyan dolgot, amit még sosem láttam a Dunán, de valószínűleg ebből van több, hiába vannak ritkán átélhető élményeim (dunai ingola ívás, süllő ívás óriás süllőkkel, gyülekező hatalmas dévérek ősszel, stb)

img_20190903_184230.jpg

Első alkalommal egy általam még nem horgászott részre mentem. Gondoltam feltérképezem, valahogy ez a rész eddig nekem mindig kiesett. Erős sodrás fogadott, a kövezés egy része még víz alatt volt, ennek lesz is jelentősége a későbbiekben. Az elvágó szélén gyorsan fogtam is egy gyönyörű domolykót egy skitter proppal.

img_20190802_143500.jpg

Először azt hittem balin verte le. Folyt belőle a zöld moszat, mikor kivettem, valószínűleg előtte még nem sokkal a kövezésről legelhette, aztán úgy tűnik átállt a kishalra. :D Aztán még lejött két kisebb balin, meg egy kisdomolykó a ráfolyó oldalról és ahogy mentünk bele a délutánba olyat láttam, amit még soha. Egy márna "csorda" úgy gondolta, hogy a legrövidebb út az egyenes és átvágott a kövezés még vízben lévő részén. Vagy egy órán keresztül volt alkalmam megfigyelni a kisebb nagyobb márnákat, ahogy küzdik át magukat a 10-20 cmes vízen. Természetesen belémbújt a kisördög, hogy most vagy soha, mivel 7-8 éve nem fogtam pergetve márnát (tavaly akasztottam egy nagyot, ami végül megtépett). Próbáltam a ráfolyón, meg a kő alatt is, de olyan sodrás volt, hogy esélyem sem volt egyetlen csalit sem megtartani a legjobb helyen, így egy rövid idő alatt fel is adtam és csak néztem őket. Később már szürkületben volt egy jobb balinom, meg volt egy kemény süllőkapásom, ami sajnos nem akadt meg. Elhihetitek, hogy az előző dunai betlik után felüdülés volt ez a peca...img_20190802_182931.jpg

img_20190802_185158.jpg

img_20190802_143933.jpg

img_20190802_200409.jpg

Következő alkalommal ismét új hely, és ismét 5 percen belül hallal kezdtem. Egy szebb balint sikerült leszednem, ott rabolt előttem, gyorsan meg is etettem egy műcsalival. Na mondom ma aratok... ahha! :D csak a szokásos volt... keserves peca lett belőle.

img_20190808_143434.jpg

Még egy balint akasztottam, mondjuk az szép volt nagyon, de sajnos nem jött ki. Már szétzilálta az idegrendszeremet, mert ott rabolt ez is előttem, de semmire sem nyúlt rá. És megint megtörtént az, ami már annyiszor: ha megtalálod a nyerő csalit, azonnali a reakció. Már vagy 5-6 csalit meghúztam neki, mikor felkerült egy nagyobb popper, na azt elsőre telibeverte. Megakadt, de 2 mp múlva le is fordult. Láttam egy pillanatra, szép nagy böszme volt. Van ilyen... Aztán este megjött a menetrendszerű egyen 40es süllő és ennyi volt a pályában. Volt még egy vicces momentum. Már sötétben mögém botorkált egy jóember leült mögém és várta, hogy elmenjek... ott ült másfél órát biztos. :D Végülis kicsi a Duna, kevés a hely.

img_20190808_204908.jpg

A harmadik pecámat már kajakkal terveztem. Visszanéztem egy régebbi helyemre, amit már évek óta nem horgászom sajnos. Csukázni szerettem volna, de ahogy leértem láttam, hogy ez nagyjából az esélytelen kategória, annyira zavaros még a víz. A délelőttöm elment helykereséssel, találtam jó helyeket, de például a balinokat egyáltalán nem láttam. A balinozás egy jó menekülő terv lett volna, ha mutatták volna magukat, de gyakorlatilag egész nap ha volt 5 rablás... Nembaj, van mááásik! Emelgetek harcsára. :D Kínomban kezdtem el, mert így láttam a legnagyobb esélyét, hogy fogjak. Gondoljátok el, akkor mennyi esélyt adtam a csukának vagy a balinnak... :D És láss csodát! Az első csorgásomba úgy 150 méter után beleütött vmi az ötös vízen. Meg is akadt, egy szép kis harcsát sikerült felhúznom.

img_20190816_115009.jpg

Természetesen a lelkesedésem az egekbe emelkedett, de a következő órában már nem volt több akcióm, így továbbálltam. A kinézett kövezésen aztán jött egy nagyobb minnowra egy kisdomolykó, meg később egy szebb balin. Már szürkült, mikor elkezdtem horgászni azt a részt, ahol a süllőt sejtettem. Közben folyamatos volt a csónak forgalom, nem messze tőlem is lehorgonyoztak. Kb 10 perce dobáltam egy SR-rel, mikor egy elnehezedésre bevágtam és úgy is maradt a bot. Jó süllő? Gyorsan megkaptam a választ, ahogy felhúztam a halat: egy pofás csuka volt. Közben a csónakosok úgy döntöttek odébállnak, aminek az lett az eredménye, hogy fárasztás közben tőlem 4-5 méterre húztak el fullgázon. Persze a csuka erre eszeveszett ugrálásba kezdett, de nagy nehezen kivettem. Teljes hosszra 80 centi volt. Itt aztán elkövettem azt a hibát, hogy még bennem volt az ideg a csónakosok miatt és kevésbé figyeltem oda a kövezésen. Meg is borítottam egy nagyobb követ, ami után hatalmas burvány mutatta 2 méterre tőlem, hogy ott ült kint a jó süllő. Ősszel többször láttam már a pesti Dunán, amikor letisztult a víz és a rakpart fényei bevilágítják a vizet, ahogy jobb süllők kiülnek teljesen a víz szélére a kőre. Meggyőződésem, hogy ez is egy ilyen süllő volt. Összességében jó túra volt. 4 féle hal és közte egy szép csuka, meg egy balin.

img_20190816_151733.jpg

img_20190816_191130.jpg

img_20190816_201339.jpg

img_20190816_201344.jpg

 Következő etap megint egy másik részen ért. Nagyon éreztem a halat, kár, hogy csak én és a halak nem éreztek engem. Akartam azt a jobb süllőt, és egy régebben már bizonyított részt erőltettem. Megint beleestem abba a hibába, hogy nem tudtam elengedni... Pedig ahogy később kiderült csak 500 méterrel kellett volna arrébb mennem. Vagy este 10-ig dobáltam, mire rászántam magam az indulásra, aztán gondoltam egyet és inkább megnéztem egy öblöt kicsit lejjebb. Az ártéri erdőben nem egyszerű ilyenkor éjszaka, még a tájékozódás is nehézkes az alig járt ösvényeken... De ahogy közel kerültem az öblösödéshez már hallottam, hogy megint nem jó helyen ütöttem el az időmet. Még repült a kérész, így a visszaforgó úgy nézett ki, mint nyárfavirágzáskor. Ezt habzsolták a kisebb halak, azokat meg a balinok, néha egy-egy süllőt is hallottam, persze bent a fák alatt, amit nem tudtam megdobni. Ok, akkor tegyünk egy próbát felszínen. Mikor ennyire fent mozognak sokan elkövetik azt a hibát, hogy a ragadozók alá horgásznak. Megvan ezekre az esetekre is a szortiment, amit ilyenkor dobok. Először egy SFR-rel kezdtem, amit gyorsan le is szedett egy... csuka. :D Éjjel 11-kor, felszínen. Már meg sem lepődöm mert nem az első amit így fogtam a Dunán. Ráadásul ezt legalább egy sekélyebb részen akasztottam, mert jött már ki éjszaka,felszínen,5-ös vízen is csuka. Na az mit keresett ott??? Éjfélig bírtam, de ahogy eltűntek a kérészek, abbamaradt a habzsolás is, így nem éreztem, hogy sok mindenről maradok le. Bezzeg előtte...

img_20190921_123401.jpg

img_20190903_223339.jpg

img_20190903_223445.jpg

 És így jutottam el az utolsó dunai horgászatig, ami múlt héten történt. Ez az a bizonyos hely, amit idén erőltettem, de nem adta a halat. Gondoltam, már régóta pihentetem, hátha... És végre! beadta. Még a hajók érkezése előtt f8 körül volt egy jó ütésem, de csak szétszedte a wobblert, aztán rá pár percre jött a következő. Ez már megakadt rendesen. Éreztem, hogy végre egy szebb süllő. Még fékre is ráhúzott 2x mire ki tudtam venni. 55/62 cm volt. Remélem ez a méret az év hátralévő részében gyakrabban beköszön. Aztán csak a szokásos hajóforgalom következett. Negyedóra alatt négy abból a hatalmas kirándulóhajóból. Szét is verték a pályát rendesen. Idén eléggé átalakult ez a rész, másképp folyik, máshol van az elvágó, pakolt egy kisebb zátonyt is. Újra kell tanulni, az biztos...

img_20190916_194621.jpg

Közben már rámentem a csukákra. Nagy eredményeim sajnos még nincsenek. Jövögetnek-jövögetnek, de még nem az igazi. Remélem a következő 1 hónapban azért belenyúlok egy jobb pecába.

Hasonló jókat!

A bejegyzés trackback címe:

https://fishingeverywhere.blog.hu/api/trackback/id/tr6715019874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mosoni Horgász 2019.09.27. 12:03:59

Panaszra semmi ok! Szuper pecák!
Szép halak!
Köszi hogy megosztottad

bandita11 2019.09.27. 13:24:04

@Mosoni Horgász: Köszi Csaba! Volt egy-két szebb hal végre, amiért már érdemes volt posztolni. Remélem még csak most jön a java! ;)

Barnabás.. 2019.09.27. 14:33:59

Hàt ilyen proppot nekem is be kell szereznem

bandita11 2019.09.30. 10:58:25

@Barnabás..: nehéz szerezni, de ha kell, szólj...

fishingeverywhere

Két megszállott pecaőrült-pergetőhorgász. Duna,Tisza,Körös,csatornák, Balaton.

Friss topikok

süti beállítások módosítása