fishingeverywhere

Fish come in three sizes: small, medium and the one that got away

Csati túra...
...csattanóval

 Nálam a bevett gyakorlat, hogy csuka tilalmi idejében csak békéshalazni járok néha-néha a csatornákra. Abban az időkben szocializálódtam a csatorna pergető pecákban, amikor még azok a vizek amiken űzöm ezt az ipart, tényleg bővelkedtek csukában. Volt néhány gyenge próbálkozás ugyan süllőre, harcsára de az állandóan és ami fontosabb, nagy számban bezavaró csukeszok miatt ezt gyorsan elengedtem...  hiszen kikerülhetetlenek voltak. Mára ez a "probléma" egyszerűen megszűnt ill. nagymértékben lecsökkent.  Részben ezért és hiánypótlónak merült fel újra bennem, amit már Zsolttal is beszéltük többször, hogy a holtágak mellett a folyóknál jóval korábban melegedő és sokszor egyszerűbben meghorgászható, de ugyanakkor számomra bizonyos szempontból "unalmasabb" ezért nagy kitartást igénylő öntöző csatornák, harcsás megközelítésére is lehetne időt fordítani ebben a tél végi, kora tavaszi időszakban. 

20220222_135626_optimized-1.jpg

.....  még az indulás előtti este is elgyengülve dilemmáztam, hogy mi legyen a másnapi terv. Vigyek feedereket és üljek meg pár helyet...egy jó keszegezés reményében?... vagy osszam ketté a napot... és terepszemle közben dobáljak is.. ?   vagy... vagy.. :D  Aztán este ahogy elkezdtem pakolászni a műcsalikat eléggé elkapott a hév, mivel akkor már vagy két hete nem volt a kezemben pergetőbot. Keszegezni viszont voltam pár napja... 

20220216_185116.jpg

...  amúgy meg hatalmas, számomra javarészt ismeretlen csatorna szakaszt akartam átnézni a helyek, csapadékos idő esetén a megközelítés miatt, ehhez pedig felesleges a sok cucc. Ezért végül csak a pergetőbot került a botzsákba...

Kora reggel már a parton döcögtem és itt-ott megállva, nézelődve próbáltam némi infót begyűjteni. Egy szakaszon amikor egy hídról kémleltem a vizet, lehetett látni pár izgalmas dolgot. Mint pl. kishalak a víztetőn, két tolóhullám és egy terítés. Csináltam is a nádban két helyet, hogy később visszanézek de olyan messzire sodródtam a kora délutáni órákra, hogy már nem tűnt reálisnak visszamenni. Kezdtem lemenni a térképről, a teló is lemerült mire újfent megtetszett egy szakasz, mert szinte bárhol lementem a partra kishal rajok és gyűrűzés fogadott. Úgy döntöttem, hogy most már elég a kóválygásból és itt töltöm a maradék pár órát. Volt ugyan hal a pályán, mert párszor kopogott a csali, néhány kiscsukát is láttam, egy kis süllőt fogtam is... de csak a naplementére értem el egy olyan szakaszra ami szélesebb és mélyebbnek tűnt. Néha egy-egy keszeg is megloccsant a víztetőn és páran horgásztak, viszonylag egy kupacban. A kitaposott helyek száma is megszaporodott...pedig mindentől távol esett,  gondoltam nem véletlenül. Ekkor ill. miután egy helyi sráccal is beszéltem eldöntöttem, hogy másnap reggel itt kezdek és felfelé haladok.

20220222_135646.jpg

Reggel már körvonalazódott a lehűlés, de még a hideg nem ért oda, csak a borongós, esős, szeles idő. Sokáig nem volt semmi, csak cserélgettem a csalikat és helyeket...gumi, kanál, wobblerek. A halakon kopogott nagy ritkán és valami ivadék felhő rebbent meg néha a műcsali mozgásától. Pont azon filóztam, hogy biztos csuka ivadékok lehetnek, mikor a víz szélén egy lassú toló jelent meg amit egy halk loccsanás követett de ezt már a benyúló nádastól nem láttam. Megküldtem az éppen fent lévő kanalat abba az irányba, amire félúton olyat odavert valami, hogy majdnem kivette a kezemből a botot. Mégsem akadt...  Nem sokkal utána kicsit távolabb már azon gondolkozom, hogy lehet menni kéne mert egyre jobban esik és a hosszú földúton necces lehet a kijutás, mikor a medertörés környékén a lehulló csalinak ellentmondást nem tűrően odaver valaki... a 10-40 még úgy is karikában, hogy oldalazva felém úszik. Nem is tudtam eldönteni hirtelen, hogy mi az, bár a kapása süllős, de utána mintha harcsás lenne. Aztán irányt vált és gyorsan eldönti kilétét néhány fejrázással. Mire felfogom mivan... a nád felé veszi az irányt, de szerencsére kicsi ott a víz és belépek amennyit a csizma enged,  addigra már középre törve pumpálom...  Ahogy feljön, szürreálisnak hat a kis csatorna vizében az ötös forma süllő...  Kivéve egy-két gyors kép és gyorsan engedtem is vissza a pocakos hölgyet :)

20220223_092222.jpg20220223_092316.jpg

Feldolgozva a történteket kicsit el is engedtem a napot és csak élveztem a kintlétet. Kis szünet után aztán erőre kapva csak elkezdtem szűrni a szomszédos beállókat és csináltam is egyet későbbre. Hátha a hideg vìz ellenére a nap előrehaladtával a harik is megmozdulnak...  közben volt is egy jobb ütésem amit már nem tudtam sajnos megműteni, mert 10 körül az eső áztatta út gondolata végleg menekülésre késztetett...  

...  ìgy is csúcs volt ez a túra, mivel abszolút terepszemlének indult és a legnagyobb csatorna süllőmet adta be amin felül a helyismeretem is sokat bővült. Az igazi melegedésig még egy másik csatorna bejárás is tervben van,  hogy utána célzottabban tudjak pár szakaszt meghorgászni hátha a bajuszost is beadja..

 

Görbüljön!

 

Barna

A bejegyzés trackback címe:

https://fishingeverywhere.blog.hu/api/trackback/id/tr117765878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandita11 2022.02.25. 15:41:59

Pazar hal! Gratulálok barátom! :)

Barnabás.. 2022.02.25. 16:11:48

@bandita11: Köszike.. :)
Csak egy a baj vele....
..... nem folyami :D

fishingeverywhere

Két megszállott pecaőrült-pergetőhorgász. Duna,Tisza,Körös,csatornák, Balaton.

Friss topikok

süti beállítások módosítása